220px-CourrierКуриер (на френски: courrier — бегач, на латински:currere — бягам, движа се бързо) е човек или компания, занимаващи се с доставка на съобщения, писма и малки пакети. Интернет и факсът, а напоследък и дронът значително променят естеството на тези услуги. В античността и средновековието куриери се наричат конни пратеници, които разнасят секретната и дипломатическа поща. Преди създаването на автомобила, в древната история са използвани пешеходни пратеници, домашни гълъби и конни ездачи, за да се доставят навременни послания. През Средновековието, кралските съдилища поддържат свои собствени пратеници, които са били платени малко повече от общи работници. В определението на Wikipedia за куриер се посочва, че куриерите се различават от обикновените пощенски услуги по бързина на обслужване, системи за следене на сигурността и индивидуализация на експресните услуги.

photoИсторията на куриера датира от хиляди години. В гръцката митология Хермес, син на Зевс, е представен като пратеник, който има крила на краката си. В историята Хермес често е изпращан от баща си, да доставя послания в сънищата на хората или да пътува със смъртните, за да ги пази и закриля.

Pheidippides4     Един от най-известните куриери в древногръцките легенди е пратеникът Фидипид, който през 490 г. пр.н.е. пробягал разстоянието от Маратон до Атина след голямата битка, където гърците сразили нашествието на персите. Гръцкият стратег Милтиад заповядва на известния с бързото си бягане Фидипид да стигне до Атина, за да извести жителите, че персите, начело с Дарий, са отстъпили. Легендата твърди, че той е пробягал около 26 мили, за да съобщи за победата на Гърция. Фидипид стига до Атина смъртно уморен с думите: „Радвайте се, победихме!“ и умира от изтощение. Олимпийският маратон, който е приблизително 26 мили, произлиза от този легендарен пратеник.

969859В България, в началото на 20-ти век, Иван Загубански /деец на революционното работническо движение/ е първият куриер, който пренася вестник „Искра“ нелегално. Иван Георгиев Загубански е роден в Сопот през 1877 година. От 1899 г. развива активна социалистическа дейност във Варна. Пътува 10 пъти до Одеса и с куфари нелегално пренася ленинския вестник „Искра“, който по това време се печата в Мюнхен, Германия. Той е един от първите нелегални куриери на вестника. За дейността му по нелегалното пренасяне на вестник „Искра“ от Варна до Одеса през 1968 година е създаден филма „Първият куриер“ на режисьора Владимир Янчев, по сценарий на Константин Исаев.