office@evropat.com 0 700 10 717 ул. Георги Трингов 6

Архиви

Любопитно

доктор 2

доктор 2
Преди 69 години днешната дата е обявена за Международен ден на здравето. У нас от 1964г. 7-ми април се чества като Деня на здравния работник.

Европът поздравява родните лекари, медицински сестри, фармацевти, както и всички работещи в областта на здравеопазването.

Желаем ви нови върхове и много удовлетворение! Приемете нашето уважение и признание за високия ви професионализъм!

 

 

луна

лунаПървото новолуние за новата астрономична година, която започна с пролетното равноденствие на 20 март, се случва от днес и е под знака на Овена. Знае се, че с това се поставят ново начало, нови цели и се стимулират нови решения за всички.

Под влиянието на Венера стартира период, в който на преден план излизат взаимоотношенията, любовта и стремежът към постигане на хармония в тях. Изясняват се и се преосмислят ситуации и минали връзки, и се набелязва посоката, в която те да се развиват занапред.

Позицията на Марс пък показва, че всякакви благородни и благотворителни начинания ще имат добри резултати.

Периодът се подходящ за дейности, насочени към духовното израстване – медитации, занимания с изкуство, молитви.

С повишено внимание трябва да се следи състоянието на нервната система, черния дроб, както и нивото на кръвното налягане.

1package-stolen-from-porch
В най-натовареното време преди празниците, понякога се случва така, че пратките Ви закъсняват или не стигат до желаната дестинация. Големите фирми за куриерски услуги обработват стотици пратки ежедневно, а в дните преди Коледа и Нова Година значително нараства обема на писма и колети. За да бъдете сигурни, че Вашата пратка ще пристигне навреме, е необходимо да следвате препоръките и насоките при изпращане на пратка, за да избегнете евентуално забавяне на разноса:
1. Въведете актуални данни за връзка с Вас, препоръчително – мобилен телефон. Повечето куриерски фирми изискват задължително телефонен номер, за да актуализират информацията за Вашата поръчка, или за да Ви уведомят, ако зимното време или влошената пътна обстановка са причините за закъсняване или отлагане доставянето на пратката.
2. Проверете данните за адрес на получател. Ежедневно пристигат стотици пратки с грешен адрес. Бъдете внимателни с правилното изписване на наименования за населени места и улици. Често пратките не се разнасят поради неточен или непълен адрес. Важно е да се конкретизират подробности и детайли като: пошенски код, номер на улица, номер на блок, вход, етаж, апартамент. Това улеснява работата на куриерите, а Вашата пратка пристига навреме.
3. Отбележете резервен телефонен номер или алтернативен адрес в поле „Други условия“ на товарителницата, за да сте сигурни, че пратката ще бъде доставена в случай, че е невъзможно осъществавяне на връзка с посочения контакт поради закрит номер, изключен телефон или други причини като пътуване в чужбина.
4. Поръчвайте и изпращайте пратките си възможно по-рано, а не в последния момент. Повечето хора имат навика да купуват и изпращат подаръци непосредствено няколко дни преди празниците. Ако подготвите пратките си поне седмица по-рано, ще разполагате с време, в което да успеете да реагирате, ако има проблем с доставката на Вашата пратка.
5. Помогнете на куриера да намери входната врата на жилището, в което живеете. Уверете се, че номерът на адреса (улица, апартамент) е ясно видим. Може да поставите допълнителна табела с номер на външна стена, ограда или на видимо място в близост до Вашето жилище.
6. Тествайте регулярно звънеца или домофона на жилището, за да се уверите, че те работят и се чуват ясно, когато сте си вкъщи. Понякога се налага нов апарат или смяна на батерия.
7. Останете информирани за местонахождението на Вашата пратка чрез навременното й проследяване в сайта на Европът https://www.evropat.bg/track/. Ние предлагаме лесно достъпна и добре разработена интернет платформа, чрез която може да разберете във всеки един момент къде се намира Вашата пратка.
chrlistmas-delivery

Очаква се почти двойно увеличение на куриерските пратки и колети, както и около 30% процента ръст на писмата за Коледа. Фирмите за куриерски услуги трябва да имат готовност да обработват по-големите обеми писма и колети, които хората изпращат за Коледните и Новогодишните празници. Засега не се очакват сериозни проблеми с колетните пратки, но най-натоварените дни предстоят. През Коледните празници се очаква голямо натоварване, трафикът нараства драстично и мерките за сигурност остават в сила.

Куриерските услуги са обвързани сериозно с бизнеса и индустрията в страната. Ръстът на електронната търговия подхранва куриерския бизнес, но също така създава конфликти в процеса на доставките. Моменти като черните петъци на разпродажби и коледните празници поставят на изпитание цялата верига на доставките. Куриерските фирми, обслужващи онлайн търговците, не са в състояние с един и същ капацитет камиони и микробуси да обслужат навреме обичайните си поръчки, умножени десетократно. За 2014 г. куриерите в страната са разнесли 29 млн. пратки, а от България се изпращат годишно повече от 330 000 пратки. Каналите на международните куриери и посредническите фирми могат да изпратят и доставят всичко по желание на клиента – писмо до Дядо Коледа или подарък за любим човек на стотици километри разстояние.


prime-air_04

prime-air_04Amazon показва първия нов безпилотен самолет, който ще може да извършва доставки в рамките на 30 минути. Популярният водещ Джеръми Кларксън участва в рекламния клип, който представя новата система за доставки на Amazon чрез дронове – Prime Air. Дронът с хибриден дизайн може да лети на разстояния до 24 км и разполага с автоматична система за ориентация и следене, технология за засичане и заобикаляне на препятствия, може да превозва стоки с тегло до 2,2 килограма, да се издига на височина около 120 метра и да се движи със скорост до 90 километра в час. Новият прототип на дизайна позволява на дрона да излита и каца вертикално. Устройствата се захранват с безопасни за околната среда електрически мотори и работят самостоятелно като следват предварително зададени GPS координати на адресите за доставка. Безопасното транспортиране на пратките става във вътрешността на безпилотния летателен апарат. Дронът може самостоятелно да избира място за кацане, сканирайки околното пространство и известява своето пристигане чрез съобщение в специално мобилно приложение. Целта на рекламата е да предизвика одобрение от органите за официално въвеждане на регулация относно иновативния продукт. Необходимо е федералната авиационна администрация да позволи законово употребата на безпилотните апарати за доставка. Затова от компанията не дават конкретни срокове кога  ще започнат да предлагат доставка чрез Prime Air, но се надяват идеята да влезе в действие до 4-5- години.

5

5Пловдив е избран за Европейска столица на културата. Как всеки един от нас, като гражданин, възприема този факт? Горди сме, че сме избрани – като граждани на града, на България, на Европа, радваме се, че градът ще стане по-красив, по-интересен и привлекателен за туристите, че ще има повече културни събития, че ще привлечем нови инвестиции, че ще се създадат нови работни места, че това ще съживи бизнеса… А дали се замисляме за това, че културата сближава и обединява? Културата говори на най-универсалния език. И именно затова я наричат „мост“, който свързва различните култури. Тя ни показва, че въпреки различията, ние всички сме хора, и имаме общи ценности, които ни сближават.

2Опознаването на различията ни прави по-толерантни. За да се постигне социална, икономическа и политическа интеграция, за да се осъществи идеята за една Обединена Европа, пътят преминава през обмен на културните ценности.Пловдив е град с древна история, която е навсякъде, защото всички епохи са поставили своя отпечатък. Град с многобройни културни форуми, фестивали – театрални, музикални, танцови и др. Град, съчетал в себе си традициите на такова многообразие от етноси и религиозни общности, съжителството между които е немислимо без толерантно отношение. Културата обединява. Вярваме, че Пловдив ще покаже това през 2019-та!

001f043e01e7c49ba0352deb008f6dc6

001f043e01e7c49ba0352deb008f6dc6Умът е бойно поле. Той е място, където избухват най-големите конфликти. Там се сбъдват най-големите ни страхове, които в повечето случаи не се случват реално. Ако позволим на лошите мисли да бродят в него повече от добрите, ще полудеем. Всъщност, собствените ни мисли ни нараняват далеч повече от постъпките на другите хора. Те ни отнемат вътрешния мир, радостта, желанието за живот. Травмата е по-голяма от онази, която могат да ни причинят делата на останалите.Това пише популярен британски блогър в страницата си и продължава с думите „знам, защото съм бил там”. Той разсъждава по темата и твърди, че можем да започнем да се лекуваме от тревогата на ума, като си повтаряме рано сутрин: „Освобождавам се от негативните чувства и мисли от вчера. Нямам място за тях. Днес е нов ден. Ще се фокусирам върху доброто”.Толкова много неща от живота не са под контрола ни. Жалко е да пренебрегваме това, което можем да контролираме, за да се почувстваме по-добре, а именно мислите си. Все пак, всеки от нас избира с кого да прекарва ценното си време, с кого да общува и да споделя парите и енергията си. Как да реагира на нещастни събития и радостни вести.Човек може да промени всичко, ако си промени мисленето, казва блогърът. Само така тръгваме по пътя към преследване на по-добър живот и постигане на мечтите си. Кое трябва да изхвърлим от ума си, за да се отправим в тази посока? Марк предлага да се откажем от следните вредни мисли:„Мечтата ми може да почака точно сега.” Пътят към мечтите започва от отхвърлянето на тези мисли.

„В момента нямам време.”

„Не съм достатъчно талантлив за това.”

„Този проблем е твърде голям, за да се разреши.”

„Още не съм готов.”

„Знаех си, че не съм достатъчно добър.”

„Аз съм истински провал.”

„Просто искам всичко да върви по вода.”

„На тях им се получава толкова по-лесно, отколкото на мен.”

„Няма за какво да съм благодарен.”

„Имам твърде много недостатъци.”

„И те нямат това, което е нужно. Никой го няма.”

„Нямам време за другите – трябва да ме разберат.”

„Най-близките ми хора могат да почакат – ако не те, кой?”

„Мога веднъж да наруша обещание, което съм дал.”

„Една малка лъжа не наранява.”

„Тях ги е грижа за мен, но са твърде заети да си спазват обещанията.”

„Отказвам да плача.”

„Никога няма да му простя.”

„Сърцето ми е разбивано твърде много пъти, за да поемам нови рискове”.

 

3333images

3333images

Екипността в работата се приема като полезно човешко качество и функция на колектива. Така е. Но….забелязали ли сте, че тогава когато към вас се присъединят още 2-ма, 3-ма, 5-ма колеги губите част от набраната инерция в амбицията да свършите работата. Някак човек забавя темпото, разчитайки че другият ще го компенсира. Нищо подобно. Вложените групови усилия никога не се равняват на сбора от вложените индивидуални усилия, въпреки че групата има по-добър КПД. Да не говорим, че негативната нагласа на един спрямо поставената задача неминуемо повлиява нагласите на останалите. С позитивната нагласа на един към труда нещата не се получават така за групата.

111images

 

И ето ти веднага ново предизвикателсто за психолозитe, които побързаха да “изфабрикуват” дори термин за това явление. “Социалният мързел” общо взето описва неправилното разпределение на силите при работата в екип, независимо дали добавянето на повече хора се отнася за дългосрочен проект или за краткосрочна работа. Науката дори отиде по-далеч, именувайки този резултат като ефектът на Рингелман. Макс Рингелман, професор по агрикултурно инженерство, първи прави опит да определи количествено защо умножаването на броя на хората, изпълняващи една задача, не изглежда да прави задачата пет пъти по-постижима. Той извършва прост експеримент – група от хора дърпат въже, на което е прикрепен силомер. Първият път те дърпат поотделно, след което – заедно. Трима души използват единичната човешка сила 2 пъти и половина, докато 8 души – едва 4 пъти. Тоест колкото повече хора дърпат въжето, толкова по-малко е индивидуалното усилие.

222images

 Е, нужно ли е тогава да питаме защо е дебел вратът на вълка от познатата крилата фраза. Остава и въпросителната защо  сред изискванията за какъвто и да било тип работа винаги се прокрадва клишето “умение за работа в екип”. Нужно ли е винаги? А доколко е   по-ефективно?

 

photo_big_904582

photo_big_904582Според Черноризец Храбър : “Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: „Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?“, то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?“, всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“ И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз…”

Днешните “азбукарчета” ползват други “азбуки” и със сигурност знаят кой ги е създал – Марк Зукърбърг, Стивън Джобс са от едните създатели, другите са Митко Димитров, Азис и Криско…Какво ще правят тези азбукарчета на 24.05.2014 г. ?! Ще стоят половин ден пред лаптопа или в по-добрия случай с таблета, където ще пишат нещо на майчин език, но с “немайчини” букви. После ще излязат, но не на манифестация, а на “чалга”, където ще поговорят на “man!”, на “казвам ти, брат!” или в най-краен случай на “чоек!”. Надали ще рецитират, надали могат да кажат на един дъх азбуката, съдадена от светите братя, надали могат да обяснят значението на хубавата българска дума надали! Нищо, че често си припяват: “А дано, ама надали!” на Графа и ВенЗи.

images - К И М

“Нищо! Съвременна култура” – ще оправдаят снизходителните. “Жалко само, че не е българска”, ще кажем ние. В нея няма нито писано слово, нито реч, почти няма и букви, защото “ч” стана четири, а за “ш” броим до шест. За улеснение! Но пък има даунлоуд фор фрий, има фрийленс, има Съни Бийч. Защото звучи по-фешън!Дерзайте, скъпи азбукарчета! Бъдете в крак с модата! Но пък помислете и това – за да създадат, това което са създали, Кирил и брат му Методий са “преварили” всички “моди” на своето време. Затова е 24-ти май.

0
Съобщение
Съжаляваме, но в момента не сме на линия. Оставете ни съобщение и ще се свържем с Вас при първа възможност.
* Името Ви
* Email
* Телефон
* Опишете причината, поради която се свързвате с нас.
Чат
Имате въпроси? Тук сме, пишете ни!
* Името ви
* Email
На линия сме.