На 13 ноември се отбелязва Световният ден на добротата (World Kindness Day). На този ден през 1998 г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение за доброта, в която участват Австралия, Канада, Япония, Тайланд, Сингапур, Великобритания и САЩ. За този ден френският художник Орел е създал специален символ – “открито сърце”.

Според изследванията на психолози от Япония и САЩ, колкото повече добри постъпки вършим, толкова по-щастливи се чувстваме. Учени са на мнение, че тези които дават ежедневно израз на своята благодарност, нежност и други положителни чувства към другите в обикновени делнични ситуации, се чувстват много по-добре физически и изпитват вътрешна удовлетвореност и хармония.

Учените от университета в Мичиган (САЩ) констатират, че добрите хора по-малко боледуват и живеят по-дълго. Отбелязват също, че отзивчивите хора живеят средно с около 9 години по-дълго. Защото, когато човек прави добри неща за другите, в тялото се повишават нивото на лимфоцитите и се разширяват кръвоносните съдове, мозъкът изработва по-голямо количество от т. нар. хормони на щастието- ендорфин и серотонин.

Въпреки това!Изследователите наблюдавали живота на повече от 400 семейни двойки в продължение на над 5 години и установили, че партньорите, проявяващи внимание и загриженост един към друг, боледуват два пъти по-рядко.

„Когато вършиш добро, ще ти припишат егоистични мотиви и задни мисли, въпреки това, прави добро.

Доброто, което правиш, утре ще бъде забравено, въпреки това прави добро.

Дай на света най-доброто от себе си и в замяна на това, той ще те отритне. Но ти му го дай, въпреки това!“ – Майка Тереза