photo_big_904582Според Черноризец Храбър : “Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: „Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?“, то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?“, всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“ И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз…”

Днешните “азбукарчета” ползват други “азбуки” и със сигурност знаят кой ги е създал – Марк Зукърбърг, Стивън Джобс са от едните създатели, другите са Митко Димитров, Азис и Криско…Какво ще правят тези азбукарчета на 24.05.2014 г. ?! Ще стоят половин ден пред лаптопа или в по-добрия случай с таблета, където ще пишат нещо на майчин език, но с “немайчини” букви. После ще излязат, но не на манифестация, а на “чалга”, където ще поговорят на “man!”, на “казвам ти, брат!” или в най-краен случай на “чоек!”. Надали ще рецитират, надали могат да кажат на един дъх азбуката, съдадена от светите братя, надали могат да обяснят значението на хубавата българска дума надали! Нищо, че често си припяват: “А дано, ама надали!” на Графа и ВенЗи.

images - К И М

“Нищо! Съвременна култура” – ще оправдаят снизходителните. “Жалко само, че не е българска”, ще кажем ние. В нея няма нито писано слово, нито реч, почти няма и букви, защото “ч” стана четири, а за “ш” броим до шест. За улеснение! Но пък има даунлоуд фор фрий, има фрийленс, има Съни Бийч. Защото звучи по-фешън!Дерзайте, скъпи азбукарчета! Бъдете в крак с модата! Но пък помислете и това – за да създадат, това което са създали, Кирил и брат му Методий са “преварили” всички “моди” на своето време. Затова е 24-ти май.